} svibnja 2017 ~ Svijet Automobila

subota, 27. svibnja 2017.

McLaren P1 LM postavio najbrže vrijeme na Nürburgringu


Dopustite nam da vas upoznamo s jednim od najbržih automobila koji su se ikad natjecali oko Nürburgringa. McLaren P1 LM upravo je postavio vrijeme od 6m 43.2s. Možete pogledati cijelo ludilo iznad, ali prije nego što to učinite, neke napomene.

Tek nedavno, Nio je poslao svoj EP9 električni superauto na stazu kako bi snimio vrijeme od 6m 45.9s, što je vrlo smiješno brzo. Prije toga, Lamborghinijev novi Huracán Performante uspio je prolaziti kroz Nordschleife u 6m 52.01. što je pak brže od Lamborghini Aventador SV koji je uspio 6m 59s. Što je pak brže od ...
 Lanzante - koji je pripremio P1 LM, a prije toga je pripremio F1 GTR koji je pobijedio u Le Mansu '95 - upravo je otišao i zaboravio njih. Kenny Brack, bez stranca za brzim vremenima (postavio je najkraće vrijeme u P1 LM u Goodwoodu prošle godine), bio je čovjek s zlatnim rukavicama. Rečeno nam je da su tijekom proteklih 11 mjeseci Lanzante testirali prototip XP1LM (identičan pet cestovnih automobila koje su već prodavali), a tijekom završnih faza na prstenu uspio je pogoditi to čarobno vrijeme. Nabavite ovo: onda se jednostavno odvezao natrag kući iz Njemačke u Velikoj Britaniji, bez sumnje zaustavljanja za slavnu pastu na putu kući.
Šta je onda P1 LM? Samo jedan od najtežih, najbržih P1 ikada izgrađen. To je 60 kg lakši od standardnog, zahvaljujući takvim stvarima kao što su lagana sjedala, plastični prozori, titanski vijci i pričvršćivači. U zaljevu motora nalazi se zlatno platno, u kojem se nalazi upsized 4.0-litreni twin turbo V8 koji proizvodi punih 1000 konjskih snaga.
Tada je nadograđen i aero. Izmijenjeno stražnje krilo, veće prednje razdjeljivače i ronilačke plohe pomažu pri proizvodnji 40 posto više snage od P1 GTR-a zbog dobrote. Mnogo je ugljika također raspoređeno. I nemoj zaboraviti, to je sve zakonski prihvatljivo.

BMW predstavio konceptnu seriju 8

BMW je na prestižnoj izložbi Concorso d’Eleganza Villa d’Este predstavio konceptni model s kojim je publici pokazao kako će (otprilike) izgledati nasljednik legendarne Serije 8.
Produkcijska verzija Serije 8 trebala bi biti predstavljena naredne godine, a u BMW-u su već najavili da će luksuzni Grand Tourer predstavljati vrh ponude bavarske automobilske kompanije.

Uz pretpostavku da se produkcijska verzija neće mnogo razlikovati od konceptnog modela koji je BMW predstavio na obali italijanskog jezera Como, Serija 8 znatno će se razlikovati od svih ostalih modela iz aktuelne ponude BMW-a.
Konceptni model postavljen je na 21-inčnim aluminijskim felgama i obojen je posebnom jedinstvenom sivom bojom koju u BMW-u nazivaju Barcelona Liquid. Pored naglašeno velikih otvora za strujanje zraka u odbojnicima i prednjim blatobranima, automobil karakteriše i zadnji poklopac prtljažnika s integrisanim spojlerom. Zanimljivo su riješeni hromirani završeci izduvnog sistema, kućišta retrovizora i kućišta prednjih i zadnjih svjetala.
BMW nije otkrio detalje o motoru koji svoj potencijal u slučaju konceptnog modela prenosi na zadnju osovinu, ali je jasno da će produkcijsku Seriju 8 pokretati najsnažniji motori koje BMW i njihov M odjel imaju na svojim policama.
„S ovim konceptom željeli smo pokazati kako će izgledati luksuzni sportski GT automobil s kojim će kupac dobiti kombinaciju performansi i udobnosti kakvu do sada niko nije ponudio“, izjavio je drugi čovjek BMW-ovog dizajnerskog odjela Adrian van Hooydonk.





petak, 26. svibnja 2017.

Superautomobili CRASHES


McLaren prodaje jedan od najrijeđih i najbržih automobila proizveden ikad




Evo te prilike da posjedujete primjerak automobilske povijesti: britanski proizvođač superautora McLaren Automotive najavio je da će prodati jedan od posljednjih F1 superrakova ikada izgrađenih.
Ovo je bitno iz nekoliko razloga. Prvo, samo 64 F1 cestovna vozila su ikada proizvedeni tijekom proizvodnje 1993-1998. Štoviše, ovaj, koji je izgrađen 1998. godine, jedan je od samo šest napravljen u toj godini.
Ovaj broj, šasije 69 nikad nije prodan privatnom vlasniku. Umjesto toga, održan je u McLaren zbirci i održan tim McLaren specijalnih operacija (MSO). Iako ima kilometražu na kilometražu, ovo je u osnovi potpuno nova 1998 F1.
Za one koji nisu upoznati s F1, to je više nego samo rijedak supercar iz 1990-ih. On je razbio supercar kalup na mnoge načine.
Najprije, vozač sjedi u središtu automobila s dvije suvozačke sjedalice koja ga okružuju s obje strane, kao što biste mogli ispričati s unutarnje fotografije. Također, bio je to prvi automobil takve vrste koji je izgrađen od ugljičnih vlakana.

Možda je najvažnije, međutim, njegov 627 konjskih 6,1-litreni V12 motor, koji je u devedesetima bio ogromna količina snage. S ovom planinom konjske snage pod njegovim tijelom, F1 je uspjela oboriti rekord za najbržu cestovnu cestu koja je udarila 242,8 km / h, što je još uvijek blizu vrha svih najbržih karata automobila, 23 godine kasnije.

Što se tiče onoga što će prodati, nebo je uistinu granica. Britanski glumac Rowan Atkinson, najpoznatiji po svojoj ulozi g. Beana, prodao je dvaput srušen F1 prošlog ljeta za 12,24 milijuna dolara. Nedugo nakon toga, još jedan F1 1998 bio je na aukciji za 13,75 milijuna dolara.


Neke preporuke oko zamjene ulja u automobilu


Kontrola
- PO pravilu, trebalo bi koristiti ulje koje preporučuje proizvođač automobila. Kada treba menjati ulje? I to zavisi od tipa automobila, uslova eksploatacije, kvaliteta i vrste ulja. Ipak, po pravilu, ulje bi trebalo kontrolisati na svakih 1.000 pređenih kilometara, mislimo na nivo ulja u motoru, a mijenjati ga treba jednom godišnje, ili na svakih od 10.000 do 15.000 kilometara, opet u zavisnosti od mnogobrojnih parametara.
Treba obratiti pažnju na pojavu potrošnje ulja tokom eksploatacije (što je mjerljivo), promjenu mirisa ulja, promenu zvuka rada motora, na povišenje radne temperature motora i na samo startovanje.

Oznake
NI oznake na etiketama nisu toliko komplikovane, a najčešće oznake su SAE, API i ACEA. Prva oznaka SAE je skraćenica od Society of Automotive Engineers - Udruženje automobilskih inženjera. Ovo udruženje, svjetski priznato, propisuje standarde kojima se definiše viskozitet motornih ulja. Na osnovu toga se određuje i primjena-namjena ulja.
Uz ovo „SAE“, najčešća je oznaka W (Winter - zima), i ona predstavlja oznaku za takozvana monogradna ulja za zimske uslove rada (na primer SAE 5W, SAE 10W, SAE 15W...). Ovaj standard definiše svojstva ulja ne samo na niskim već i na visokim temperaturama, čime se obezbeđuje pouzdanost pri eksploataciji motora.
- Ulja bez oznake W(SAE 10, SAE 20, SAE 30, SAE 40...) su monogradna ulja za ljetnje uslove rada, sa osobinama koje se zahtijevaju za takvu primjenu - objašnjava nam Milan Milosavljević iz „Grand motorsa“. - Ipak, češća su „kombinovanja“ ovih dviju vrsta ulja (zimska i ljetnja), takozvana multigradna ulja koja se primjenjuju za šire temperaturne uslove rada (SAE 5W-40, 10W-40, 15W-40).

Standardi
OZNAKA API (American Petroleum Institute - Američki institut za naftu) odnosi se na nivo kvaliteta ulja na svjetskom nivou. Postoje dva standarda - API S, ulja za benzinske motore koja se koriste u putničkim i lakim teretnim vozilima, i API C, ulja za visokoopterećene dizel motore komercijalnih vozila i kamiona.
Uz ove dve oznake dodaju se i abecedna slova, a rastući niz abecede označava i bolji kvalitet ulja.
ACEA (European Automobile Manufacturers Association - Udruženje evropskih proizvođača automobila) izdaje tri certifikata koja određuju tri standarda. To su ACEA A/B, ulja namjenjena za benzinske i dizel motore putničkih i lakih komercijalnih vozila, ACEA C ulja za vozila sa katalizatorom i ACEA E ulje za dizel motore u kamionima. Uz ova slova idu i arapski brojevi, a što je broj veći, bolji je kvalitet ulja.
Naravno, oznake euro 2, 3, 4, 5 ili 6 označavaju za koju vrstu motora je ulje namenjeno u skladu sa emisijom šetetnih gasova koje ti motori ispuštaju (zadovoljavaju euro normu).

Preporuke
ZANIMLjIVO je da udruženje japanskih proizvođača automobila, ali i „Ford“, „Dženeral motors“ i „Dajmler“, imaju takozvanu ILSAC specifikaciju i publikuju svoje zahtjeve kojim definišu potreban nivo ulja u skladu sa API i ACEA specifikacijama.
Dakle, preporuka našeg majstora je da se dobro raspitate koje ulje je namjenjeno vašem vozilu. U obzir treba uzeti i starost vozila, stanje motora, režim vožnje i, naravno, kvalitet goriva. Kada se sve to sabere, možda je bolje zamjenu ulja obaviti u ovlaštenom servisu. Kako navode naši sagovornici, uštede koje bi se ostvarile zamenom ulja u sopstvenoj režiji su minimalne ili ih uopšte nema, jer je često ulje istog kvaliteta jeftinije u servisu koji ga nabavlja na veliko, po povoljnijoj ceni, nego ono u prodavnici. Pri tome, vozači ne moraju da razmišljaju o tome da li je ulje originalno ili samo vješta kopija.
Naši čitaoci često postavljaju pitanje i da li izabrati sintetičko ili mineralno ulje.
- I jedno i drugo ulje imaju svojih prednosti i ograničenja. Ali ja bih, prije svega, preporučio da se koristi ulje koje je proizvođač automobila koristio kod „prve ugradnje“ i koje preporučuje kod zamjene - kaže Zoran Stošić iz Auto-kuće „Voždovac“.

BMW i8 [SLIKA]


Sedam generacija Porschea 911 prikazane u video-u [VIDEO]


Jaguar XE SV Project 8: premoćan izgled i velika snaga

Cijena najjeftinije S-Klase u Njemačkoj iznosi 88.446 eura, a odnosi se na model S350d 4Matic sa standardnim međuosovinskim rastojanjem.
Nakon svjetske premijere koju je redizajnirana S-Klasa imala na sajmu automobila u Šangaju prije nešto više od mjesec dana, Mercedes je objavio cijene svoje luksuzne perjanice na domaćem tržištu na kojem je knjiga narudžbi otvorena od danas, a prvi primjerci S-Klase u evropske prodajne salone trebali bi stići do jula.
S-Klasa je u Šangaju predstavljena oznakama S350d, S400d, S560 i S63 uz koje stiže i pogon preko obje osovine (4Matic).

Prvi odozdo je model S350d za koji kupci u kombinaciji sa standardnim međuosovinskim rastojanjem (bez opcija) trebaju izdvojiti 88.446 eura. Cijena verzije s većim međuosovinskim rastojanjem iznosi 91.791 eura, a iza oznake S350d krije se trolitarski 6-cilindarski redni turbodizelski motor koji rasoplaže sa 286 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta.
Snažnija dizelska verzija stiže s oznakom S400d. Motor iz iste konfiguracije u tom slučaju raspolaže s 340 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, a cijena iznosi 93.206, odnosno 96.479 eura u kombinaciji s povećanim međuosovinskim rastojanjem.
Oznaka S560 sa sobom donosi 4-litarski V8 biturbo motor s 469 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, a može se dobiti sa standardnim (113.960 eura) i povećanim međuosovinskim rastojanjem (116.994 eura), a tu je i najluksuznija Maybach verzija za 143.508 eura.

Na vrhu ponude trenutno je model S63 s povećanim međuosovinskim rastojanjem, za koji treba izdvojiti 160.293 eura, a kupac zauzvrat može računati na 4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 612 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da ultraluksuzna limuzina od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,5 sekundi. S63 sa standardnim međuosovinskim rastojanjem u ponudi će biti do kraja godine, a Mercedes će paralelno s njim pripremiti i prestižnu V12 verziju. Ponudu će na kraju kompletirati hibridni model.

četvrtak, 25. svibnja 2017.

Pogledajte ponašanje vozača na autocestama u BIH [VIDEO]


Mercedes objavio cijene redizajnirane S klase

Cijena najjeftinije S-Klase u Njemačkoj iznosi 88.446 eura, a odnosi se na model S350d 4Matic sa standardnim međuosovinskim rastojanjem.
Nakon svjetske premijere koju je redizajnirana S-Klasa imala na sajmu automobila u Šangaju prije nešto više od mjesec dana, Mercedes je objavio cijene svoje luksuzne perjanice na domaćem tržištu na kojem je knjiga narudžbi otvorena od danas, a prvi primjerci S-Klase u evropske prodajne salone trebali bi stići do jula.
S-Klasa je u Šangaju predstavljena oznakama S350d, S400d, S560 i S63 uz koje stiže i pogon preko obje osovine (4Matic).

Prvi odozdo je model S350d za koji kupci u kombinaciji sa standardnim međuosovinskim rastojanjem (bez opcija) trebaju izdvojiti 88.446 eura. Cijena verzije s većim međuosovinskim rastojanjem iznosi 91.791 eura, a iza oznake S350d krije se trolitarski 6-cilindarski redni turbodizelski motor koji rasoplaže sa 286 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Snažnija dizelska verzija stiže s oznakom S400d. Motor iz iste konfiguracije u tom slučaju raspolaže s 340 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, a cijena iznosi 93.206, odnosno 96.479 eura u kombinaciji s povećanim međuosovinskim rastojanjem.
Oznaka S560 sa sobom donosi 4-litarski V8 biturbo motor s 469 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, a može se dobiti sa standardnim (113.960 eura) i povećanim međuosovinskim rastojanjem (116.994 eura), a tu je i najluksuznija Maybach verzija za 143.508 eura.

Na vrhu ponude trenutno je model S63 s povećanim međuosovinskim rastojanjem, za koji treba izdvojiti 160.293 eura, a kupac zauzvrat može računati na 4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 612 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da ultraluksuzna limuzina od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,5 sekundi. S63 sa standardnim međuosovinskim rastojanjem u ponudi će biti do kraja godine, a Mercedes će paralelno s njim pripremiti i prestižnu V12 verziju. Ponudu će na kraju kompletirati hibridni model.

Nova Opel Insignia predstavljena na Vlašiću

Nova limuzina Insignia Grand Sport i karavan Sports Tourer naslijedile su DNK svojih prethodnika i nastavljaju bogatu tradiciju Opelovih modela s vrha ponude. Zvaničnom promocijom i probnim vožnjama nova Insignia stigla je i na tržište Bosne i Hercegovine.
Rezultati govore sami za sebe. Insignia Grand Sport izgleda vitkije koliko i jeste lakša. Nova generacija ima ukupno 175 kg manje, a novi Sports Tourer čak do 200 kg manje od prethodnog modela. Dok je međuosovinski razmak njene posve nove arhitekture narastao za 92 mm, prednji i stražnji prevjes znatno su smanjeni, a trag kotača proširen za 11 mm. To Insigniji Grand Sport daje proporcije koje su karakterističnije za automobile s pogonom na stražnje kotače iz viših klasa. 29 mm niža spuštajuća linija krova, istaknuta rešetka s tankim prednjim svjetlima i elegantna silueta podsjećaju na četverovratni kupe. Novi Grand Sport izgleda doista elegantno: krasi ga vrhunski koeficijent otpora zraka od 0,26, što ga čini jednim od najaerodinamičnijih vozila u klasi.


Nova Insignia Grand Sport preuzela je brojne elemente od sportske studije Monza Concept, ali Insignia Sports Tourer to je odvela korak dalje. Novi model izgleda puno sportskije i agilnije. Njen robustan stav dodatno naglašavaju veći međuosovinski razmak, smanjen prednji prevjes i širi prednji i stražnji trag kotača. Opelova oštrica koja počinje kod prednjih vrata i diže se prema stražnjim pomaže voditi pogled s prednjeg na stražnji dio. Kromirana oštrica prozora izravno inspirirana jednim od legendarnih dizajnerskih elemenata Monze Concept dinamički se spaja s LED stražnjim svjetlima i vizualno spušta samo 1.500 mm visoku Insigniju Sports Tourer, dajući joj još sportskiji izgled. Srebreni krovni nosači (standardni u svim nivoima opreme) naglašavaju taj visokokvalitetni dizajn.

Zapremina prtljažnika Insignije Grand Sport od 490 do 1.450 litara prilično je impresivna, dok novi Sports Tourer nudi maksimalno 1.665 litara, što je više od 130 litara više od prošlog modela. A izvrsnu vidljivost pruža opcionalni panoramski krovni prozor dimenzija 1400 x 860 mm koji se proteže iznad glava putnika na zadnjoj klupi.

Portfelj motora počinje s novoosmišljenim iznimno učinkovitim benzinskim agregatom 1,5-litarskim turbom sa 103 kW/140 KS i 121 kW/165 KS (potrošnja goriva prema NEDC-u za Grand Sport: gradska vožnja 7,3 l/100 km, otvorena cesta 4,8 – 4,7 l/100 km, kombinirano 5,7 l/100 km; 130 – 129 g/km CO2; potrošnja goriva prema NEDC-u za Sports Tourer: gradska vožnja 7,7 – 7,5 l/100 km, otvorena cesta 5,3 – 4,8 l/100 km, kombinirano 6,2 – 5,8 l/100 km, 141 – 132 g/km CO2).

Zatim valja istaknuti benzinski motor s vrha ponude za novu Insigniju. Taj 2-litarski turbo nudi 191 kW/260 KS i vršni okretni moment od 400 Nm između 3.000 i 4.000 okretaja u minuti (potrošnja goriva prema NEDC-u za Grand Sport: gradska vožnja 11 l/100 km, otvorena cesta 7 l/100 km, kombinirano 8,4 l/100 km; 197 g/km CO2; potrošnja goriva prema NEDC-u za Sports Tourer: gradska vožnja 11,5 l/100 km, otvorena cesta 7 l/100 km, kombinirano 8,7 l/100 km, 199 g/km CO2). Dvolitarski motor s četiri cilindra dolazi u kombinaciji s posve novim osmostepenim automatskim mjenjačem kod kojeg se stepeni prijenosa mijenjaju posebno glatko, vrlo profinjenim pogonom na sve točkove s vektorskom raspodjelom okretnog momenta – jedinstvenom značajkom u segmentu srednje velikih vozila. Kod tog tehnološki naprednog sistema pogona na sve točkove dvije spojke s više pločica zamjenjuju uobičajeni diferencijal na stražnjoj osovini pa točkovi mogu pojedinačno ubrzavati u djeliću sekunde, ovisno o voznoj situaciji.

Predstavljanjem nove Opel Insignije proizvođač automobila iz Rüsselsheima ponudit će novi nivo individualizacije pod nazivom Opel Exclusive. U prvom koraku kupcima Opel Insignije bit će ponuđen neograničen izbor boja i alu-kotača. Kasnije će kupci moći birati i među brojnim kožnim presvlakama i drugim dizajnerskim detaljima koji će im omogućiti stvaranje automobila koji će se izdvajati u masi i odražavati njihov osobni odabir.
Osnova ponude za novu Opel Insigniju je model s 1.5T benzinskim motorom snage 140 KS koji košta 41.300 KM do registracije, a sadrži opremu kao što je klima uređaj, radio sa 7 zvučnika, color touchscreen 7”, USB, Bluetooth, kožni upravljač s komandama, ulaz i pokretanje bez ključa, ESP + 6 zračnih jastuka, električna parkirna kočnica, 4 električna prozora, grijane retrovizore, 4 LED poziciona svjetla, prednje LED žmigavce i još mnogo toga. 

U Opelu očekuju da će jedan od najprodavanijih modela na našem tržištu biti Insignia Edition Plus 1.6D od 136 KS koja do registracije košta 45.900 KM i ima opremu kao što je dvozonski automatski klima-uređaj, Opel Eye prednja kamera s 5 funkcija, maglenke, senzor kiše, retrovizor s automatskim zatamnjenjem, park-pilot i alu-felge 17”.

Ovom prilikom Opel je predstavio i svoju novu brand menadžericu u Bosni i Hercegovini. Ovaj put odabrali su Džejlu Glavović koja ima uspješnu karijeru modela još od 1998. godine kada je pobjedila na takmičenju Ford super models.

srijeda, 24. svibnja 2017.

Bahati vozači - Ovi ljudi ne mare za pravila [VIDEO]

Svaka država, svako vrijeme ima ovakve primjere na cesti. Nažalost. Donosimo vam kompilaciju koja pokazuje kako ovi vozači ne mare za pravila niti jednog jedinog trenutka.


Novi Dodge Demon



Za kraljevski iznos od 84.995 dolara, možete se počastiti novim 808 konjskih snga Dodge Challenger SRT Demonom. Taj Demon - onaj koji je najnezgodniji proizvodni mišićni automobil koji je svijet vidio.
To je više od 20 tisuća dolara u odnosu na već prilično otrcane Dodge Challenger SRT Hellcat.  Za samo jedan dolar, možete odabrati opciju "Demon Crate" i zato što je samo jedan dolar (iako vrijedan 6.410 dolara), zaista želite. Otvorite navedeni sanduk, a dobivate dva uska prednja kotača, performanse ECU s visoko oktanskom kalibracijom goriva, zamjensku ploču s instrumentima, personaliziranu identifikacijsku oznaku, filtar za zrak s performansama, dva ventila i prozirne ploče za prtljagu. Zatim dobivate alate: hidrauličnu podnu utičnicu, bežični udarni ključ s punjačem, moment ključ, mjerač pritiska  u gumama i torbu za alat.
Primijenite ove stvari na vaš sjajni novi Demon i otključat ćete 6,2 litreni HEMI V8 puni 840 konjskih snaga i 770lb  okretnog momenta, omogućujući vam - gdje god je to moguće, naravno, - da replicira Demonovu Ginisovu svjetsku rekordnu sposobnost da učini prednja strana -ručna kočnica. 
Demon dolazi samo s prednjim vozačevim sjedalom, ali ako želite dovesti prijatelja za zabavu tijekom leta, njihovo sjedište će vas koštati samo jedan dolar. Koža na zadnjemsjedalu i tepih? Opcija 1$
Nevjerojatno, zar ne? Dodge priznaje da je 85.000$ "puno novca i značajno povećanje nad Challenger Hellcat", ali Demon nosi ne samo performansu, već i značajke i ekskluzivnost (ona se gradi u ograničenom broju).
Vaša 84.996 dolara (jer želite punih 840 konjskih snaga) daje vam automobil koji je sposoban za 0-50 km/h u jednoj sekundi, 0-100 km/h u 2,3 sekundi, 9,65secs na 225 km/h (kao što je potvrđeno od strane National Hot Rod Udruga), sposobnost povlačenja 1.8g, i naravno, WHEELIES.
Proizvodnja Demona počinje ovog ljeta, s isporukama na trgovce SRT-a kasnije tijekom godine. 



Ferrari Misha 488 [SLIKA]


660 Konjskih snaga,  
3.9L bi-turbo V8 motor, 
0-100 km/h in 3.0 seconds, 
7- brzinski dvostruki mjenjač sa pogonom na zadnjim točkovima, 


Najgori vozači u Brazilu [VIDEO]

Ovaj smiješni video nam dolazi iz Brazila. Pogledajte:


Najbrži Range Rover koji možete kupiti


U slijedećem postu donosimo vam najbrži Range Rover koji možete kupiti. Koristi motor iz Jaguara 2.0 litreni sa četiri cilindra. Ovaj Range Rover proizvodi 286 konjskih snaga. U odnosu na prošle serije okretni momenti ovog Range Rovera su mnogo veći.
Brzinu od 100 km/h razvija za 6 sekundi.
Unutrašnjost je sastavljelja od sportskih sjedišta sa "perforiranim i prepoznatljivim horizontalnim rebrima".  Naprosto ćete uživati u vožnji.





Battle: Mercedes AMG GT Sport VS Audi R8 Spyder

1. Mercedes-AMG GT Sport:
503 konjskih snaga iz ručno izrađenog 4.0l dvostrukog turbo V8 motora. 0-100 km/h u 3,7 sekundi. 7-stepenski automatski mjenjač i pogon stražnjeg kotača. Cijena počinje na 131.000 dolara.

2. Audi R8 Spyder:
540 konjskih snaga iz 5.2 l V10 motora. 0-100 km/h u 3,5 sekundi. 7-stepenski automatski mjenjač i pogon na sve kotače. Krov se spušta do brzine od 31 km / h. Cijena počinje na 175.000 dolara.

Vaši komentari, glasovi kažu ?

Prvi Lamborghini Centenario u Kaliforniji

Ovo je prvi Lamborghini Centenario u SAD-u. I ne izgleda zapanjujuće? Otkrio ga je njegov trgovac, Lamborghini Newport Beach u Kaliforniji.




Samo 40 Centenarija prodano je širom svijeta, ravnomjerno podijeljeno između coupea i roadsters'a. Ispod je Aventador, ali onaj čiji je V12 motor ugrađen do 760KS, dovoljno za 2,8 sekundi 0-100 km/h vrijeme i 389 km/h krajnje granice.


Troškovi? Kraljevski 1,7 miliona funti. Ali onda postoji dosta tehnologija - debitirao je na četiri kotača u Lamborghinisu - a ovaj primjer ima puno ugljika. Dok su primjeri Centenario koje smo vidjeli do sada imali žute vijesti, ovo ima plavu boju. Misle li da nadopunjuju sjajni ugljen ili ne?
Neki od tehnologija pokrenutih na centenariju napravio je put ispod Lamborghini Aventador S, koji je gotovo 85 posto jeftiniji. No, to nije ofarbano u ugljik, bit će proizvedeno u znatno većem broju i ne izričito proslavlja rođenje Lamborhinijeveg utemeljitelja Ferruća Lamborghinija. Bilo bi 100 godina kad je Centenario pokrenut.


Jednostavno pitanje? Želite li se voziti sunčanom Kalifornijom u ovoj zvijeri?

Novi hibridni Volkswagen Golf GTI

Potpuno novi benzinski električni Golf. Da, VW već čini hibridni "vrući" otvor. Zove se Golf GTE, pomno upućuje na to da, iako je prilično brz, nije dostojno simptom GTI. To se čini s 1,4-litarskim turbo benzinskim motorom i električnim motorom na prednjim kotačima, čineći nešto više od 200 konjskih snaga. Sam benzinski motor razvija 396 KS. I sve je povjereno prednjim kotačima.


U međuvremenu, stražnji kotači okreću se 48-voltnim, 12 kW električnim motorom. Sada, ako to ne zvuči toliko, imaš pravo - to je samo 16 bhp. Razmislite o e-motoru kao savjesti prvog desetljeća GTI-a. Kada završite s okretanjem na fosilnim gorivima, marmalizirajući prednje gume na svakom kružnom toku, možete se prebaciti na napajanje baterije (izradite svoj Golf GTI stražnji pogon u tom procesu) i kružite u tišini oko neravnomjernosti. Ne radi se o proširenju dometa, niti je električni sustav dizajniran da pomogne gurati automobil cijelo vrijeme. To je samo za parkiranje i gradsku vožnju, pomažući u urbanoj kvaliteti zraka i štedi vaš dragocjeni benzin kada se cesta otvori i zahtijeva maloljetničko ponašanje.

Zašto naziv 'Prvih desetljeća'? Pa, to je dojam da je to deseta godina "Wörthersee" koncept automobila stvorio VW. "Wörthersee" je svojevrsno hodočašće - za ljubitelje modnih automobila VW Group uvjeravanja, a prošlost nam je donijela ljubitelje VW Golf GTI W12 650 kako bi  se vjernici zabavljali. To znači da nema planova da ovaj hibridni GTI bude proizvodni automobil, ali pokazuje da VW razmišlja o integriranju električne energije u svoje osnovne modele.
Šta mislite o planu GTI MK8 ?




utorak, 23. svibnja 2017.

Zastava automobili kratki opis - historija


Zastava Automobili je bila najveći proizvođač automobila na Balkanu, koja je uspjela da proda svoja vozila čak i u Sjevernoj i Južnoj Americi. Nije nikad radila automobile samostalno, već je koristila licencu od Fiata. Jedini automobil koji je samostalno napravila je bio Zastava Yugo. Pošto je ukinuta pred kraj 2008. godine, 2009. godine je preimenovana u Fiat Automobili Srbija (skraćenica FAS).
Da će Kragujevac postati grad automobila , naslućeno je još 1940. godine. U tadašnjoj radionici montirano je 300 vozila marke Chevrolet. Tradicija je nastavljena odmah poslije rata.Davne 1953. godine u pogonima tadašnjeg Zavoda Crvena Zastava počela je montaža 160 primjeraka automobila Jeep Willys, a time i sam nastanak automobilske industrija, u čijim je pogonima do danas napravljeno preko 4,2 miliona automobila. Godinu dana kasnije sa proizvodnih traka počele su da silaze i Fiatove Kampanjole, na osnovu licence o proizvodnji modela italijanske fabrike.

Zastava 750
Ipak, prava priča o automobilima iz Kragujevca počinje u jesen 1956. godine. Tada je nakon proširenjima ugovora sa Fiatom iz kragujevačke fabrike po licenci Fiata, na ulice Jugoslavije krenuo model Zastava 750, narodu poznatiji kao fića. Priča o ovom mališanu koji je motorizirao tadašnju državu, trajala je sve do 1985. i u tih 30 godina je napravljeno više od 920.000 primjeraka. Šta je značio fićo u to vrijeme, u tadašnjoj državi, možda najbolje govori to što je jedna klasa u autotrkama u kojoj su se nadmetali isključivo ovi automobili, nazvana Nacionalna Klasa.


Zastava 1300
Ako je fića bio narodni automobil, popularni tristać model Zastava 1300 je pomalo bio simbol luksuza. I on je kao i svi ostali modeli bio plod saradnje s Fiatom. Njegova proizvodnja je počela 1961. godine i trajala je sve do 1979. do kada je s proizvodnih traka sišlo oko 200.000 primjeraka ovog modela. Inače, sa Zastavinih traka u tom periodu sišlo je još nekoliko različitih modela, ali u manjim serijama, kao što su pezejac i pegla.

Zastava 101/128
Novo poglavlje u istoriji Zastave počelo je 1971. godine kada je počela proizvodnja modela Zastava 101 kojem je narod dao ime stojadin,a 9 godina kasnije mu se pridružuje model Zastava 128 , poznatiji kao osmica. Ustvari to su 2 karoserijske verzije istog modela,ali im pripada primat najprodavanijih modela u Zastavinoj familiji sa 1,3 miliona automobila.

Zastava Yugo
Otprilike u isto vrijeme kada je počela proizvodnja modela 128, iz proizvodnih pogona Zastave na tržište je stigla nova Nacionalna Klasa. Rezultat kako se to nekada govorilo,domaće pameti - Zastava Yugo. Koliko je ovaj model postao prepoznatljiv govori podatak da svi modeli nakon 1988 , nose to ime.

Yugo Florida
1987. godine u pogonima Zastave zajedničkim radom Zastavinih inžinjera i čuvenog Italijanskog dizajnera Giorgetta Giugiara,rođena je Yugo Florida koja je bila prilično moderan automobil za vrijeme koje je nastao. Kako je tekao razvoj Zastave,možda najbolje govori podatak da je milioniti automobil proizveden 1975. godine, 22 godine poslije početka proizvodnje automobila u Kragujevcu,a dvomilioniti svega 6 godina kasnije. Zastava je najveći proizvođač automobila na prostoru bivše Jugoslavije koji je uspeo da plasira svoje automobile čak i preko okeana. Jugo je od 1985. godine prodavan i na tržištu SAD-a gdje su prodavači umjeli da predstave ovaj automobil na veoma zanimljive načine.

Kraj Zastave
Nažalost,Jugo u Americi je ipak neslavno završio,ali je svoj pravi uspon nastavio na domaćem tržištu i tako sve do 3.novembra 2008. godine. Do tada sa proizvodnih traka računajući sve modele sišlo je preko 4,3 miliona vozila.Ćao nema više - tako su se radnici uz suze u očima i sjetom na licima oprostili od posljednjeg Juga.Otišao je u penziju,a fabrika je dočekala novo vrijeme.I historija kao da se ponavlja - u Kragujevcu je opet Fiat ,ali sada kao nosilac posla i vlasnik fabrike. Italijani kažu da će ovo biti jedna od njihovih najmodernijih fabrika i da će Kragujevac ponovo postati gigant automobilske industrije na Balkanu.

Podijelite: